Kezdőlap

Az év madara határozása

 

 

Az év madarai táblázat

Az év madara

Érdekességek

 

 
 

 

 

Gólyatöcs

(Himantopus himantopus)

 

 A gólyatöcs feltűnően kecses megjelenésű, hosszú lábú, hegyes csőrű, fekete-fehér színű madár. Megjelenése a gólyáéhoz hasonló, de sem azzal, sem más madárfajjal nem téveszthető össze. Rendes repülése nem túl gyors, egyenes vonalú. Tavaszi nászrepülése viszont rendkívül fordulatos, a zuhanórepülésből a hirtelen magasba emelkedésig váltakozik. Hangja éles, nyikkanó, gyorsan ismételt kit-kit-kit. A ragadozókat hangos és reszelő kret-kret-kret hanggal próbálja elzavarni, míg a fiatalok gip hangot hallatnak. Testhosszúsága 33-38 cm, szárnyfesztávolsága 67-83 cm, míg testtömege 150-210 gramm.

 Az öreg hím egész felsőteste és szárnya zöldesen csillogó fekete. Fejtetője, tarkója és nyakának hátsó része szintén fekete, de ennek a mintázatnak a kiterjedése nagyon változó.

 Az öreg tojónak csak a szárnyai feketék, míg háta inkább csillogó barnás színű, ami kontrasztos a fekete szárnyakkal. A fején általában kisebb a sötét szín kiterjedése és fakóbb is, mint a hímé, de a nagy egyedi változatosság miatt ez a bélyeg az ivarok elkülönítéséhez kevésbé használható.

 

 

 A fiatalok felsőteste és szárnytollai fakóbarnák, s a tollak végén a világos tollszegélyek pikkelyszerű mintázatot alkotnak. Fejükön csak kisebb szürke foltok vannak. Az öreg madarakkal ellentétben lábuk nem piros, hanem fakó hússzínű.

 

 

 

 

Vissza a lap tetejére